De rooie donder
Image default
Bedrijven

Hoe maak je een groot broodrooster? Oftewel: waarom je geen stekkerdozen in stekkerdozen moet steken

Toen je klein was hebben je ouders het waarschijnlijk heel duidelijk gemaakt: hoe erg je ook meer stopcontacten nodig hebt, je mag geen stekkerdoos in een andere stekkerdoos steken. Maar waarom mag dit eigenlijk niet? En wat heeft dit dan met broodroosters te maken? Het heeft allemaal met overbelasting te maken, en om die overbelasting te voorkomen is het belangrijk dat je Elektromonteurs Den Haag extra stopcontacten laat plaatsen als je er meer nodig hebt, ook al zijn stekkerdozen zoveel goedkoper.

Wat broodroosters met te veel stekkerdozen te maken hebben

Een broodrooster werkt heel simpel: je laat stroom door een draad lopen, en dit draad wordt warm. Maar de kabels van andere apparaten worden nooit warm. En dat is de “truck” van het broodrooster: de draden zijn van een veel te lage capaciteit, en daardoor worden ze enorm warm. Dit is ook wat er met de draden van een stekkerdoos gebeurt. Een stekkerdozen, en zeker de goedkopere, hebben een veel lagere capaciteit dan een wandcontactdoos. Voor een enkele stekkerdoos is dit zelden een probleem, maar voor meerdere wordt het een probleem. Jouw stoppen slaan door bij te veel voor een normale kabel, maar een stekkerdoos is zwakker, en wordt heet, met alle gevolgen die daarbij horen.

Waarom meer wandcontactdozen een goede investering zijn

Zeker in oudere panden zijn niet veel stopcontacten te vinden. Hoewel je voor een paar euro zo een stekkerdoos hebt is dit vanwege de eerder besproken redenen geen goede permanente oplossing. Dan zul je dus echt een elektromonteur in moeten schakelen. Maar dit is geen weggegooid geld: ook de volgende eigenaar van je huis zal blij zijn met de stopcontacten, en is dus bereid meer te betalen. Ook kan je meteen voor stekkerdozen met bijvoorbeeld USB-poorten kiezen, dan heb je namelijk geen adapter meer nodig bij je telefoon.