De rooie donder
Image default
Bedrijven

Help mijn konijn heeft chocolade gegeten

Ohjee! Het konijntje heeft chocolade gegeten, wat nu? Chocolade is schadelijk voor konijnen en eigenlijk wel alle dieren vanwege de cafeïne en theobromine die het bevat. Als je hebt gezien dat jouw konijn chocolade heeft gegeten, dan is dit zeker een noodgeval waar de huisdierendokter aan te pas zal moeten komen.

Het dieet van een konijn

Konijnen zijn van nature herbivoren en genieten van grassen, boomschort, bladeren, groente, fruit en wortels. Konijnen kunnen pellets krijgen en ook nog verse groente, sla en fruit maar een konijnen dieet moet uit 80% uit hooi bestaan.

Als een konijn chocolade heeft gegeten

Je kunt chocolade zien als een krachtig gif voor konijnen. Dit komt door de theobromine en cafeïne dat in chocolade aanwezig is. Dit zijn namelijk chemicaliën die erg schadelijk kunnen zijn voor onze schattige hopsende vriendjes.

Deze chemicaliën stimuleren namelijk het zenuwstelsel van konijnen. Dit zorgt ervoor dat hun hartslag sneller gaat kloppen en dat ze uitdrogen, daarnaast verhoogd chocolade ook het calciumgehalte van het skelet en het hart. Dit kan ervoor zorgen dat ze een hartritmestoornis, een hartaanval krijgen of dat ze over verhit raken.

Wat moet ik doen als mijn konijn chocolade heeft gegeten?

Als je ziet dat je konijn chocolade aan het eten is, dan moet je gelijk zorgen dat die stopt met eten en de dierenarts bellen. Het kan zeker zijn dat je konijntje nog geen ziekte verschijnselen laat zien, dit wil niet zeggen dat alles oké is. Het kan 6-12 uur duren voordat symptomen zich laten blijken, maar konijnen laten ook van nature niet zien dat ze ziek zijn.

NU huisdierendokter bellen!

Zoals je hierboven kunt lezen moet je het dus écht zien als een noodgeval en daarom moet je NU de huisdierendokter bellen! De huisdierendokter zal waarschijnlijk de maag leegpompen en iets toedienen. Als dit niet gebeurt, is de kans groot dat je konijntje het niet overleefd.

https://www.dierenziekenhuiseindhoven.nl/huisdierendokter/