De rooie donder
Image default
Bedrijven

Welk cilinderslot heeft mijn bedrijf nodig?

Een cilinderslot bevindt zich in het deurbeslag en wordt vastgezet met een bevestigingsschroef in de voorkant van de slotkast. De sleutel laat een nok draaien die op zijn beurt de nachtschoot in de slotkast in een daarvoor bestemde uitsparing in het kozijn van de deur duwt, waardoor de deur op zijn plaats wordt gehouden.

Bij een bedrijfsruimte dient er rekening gehouden te worden met meerdere aspecten van een slot. 

Standaard euro cilindersloten

De ‘standaard afwijkende’ Eurocilinder is het meest voorkomende cilinderslot. Het is overal verkrijgbaar bij bouwmarkten, speciaalzaken en slotenmakers. ABUS heeft een breed assortiment Europrofiel- en Ovaalprofielcilindersloten in de collectie.

Wat betekent ‘Keyed Different’?

Wanneer een slot ‘verschillend’ (keyed different) is gemaakt, betekent dit dat elke cilinder een andere sleutel heeft. Hierdoor kan de sleutel van de ene cilinder de andere niet bedienen. Een ovaalprofiel, of Brits Ovaal Profiel, werkt volgens precies hetzelfde principe als het Euro Cilinderslot, maar heeft in plaats van een europrofiel een ovale vorm.

Wat betekent ‘Keyed alike’?

Wanneer een slot ‘gelijksluitend’ (keyed alike) is, betekent dit dat het slot identiek is aan een ander (of vele). Dit betekent dat één sleutel alle sloten bedient die ‘gelijksluitend’ zijn. Dit is anders dan bij een Master Keyed System, waarbij elke deur een unieke sleutel heeft, maar een ‘master key’ toch verschillende sloten kan bedienen. Gelijksluitende groepen komen vaak voor in grotere hoofdsleutelsystemen, meestal voor hotels of gemeenschappelijke deuren.

De veiligheid van moderne sluitsystemen

Het hoogste niveau van cilinderbeveiliging is de Duitse ABUS BRAVUS-cilinders met 1-3 sterren. 1 ster is het basisniveau en 3 sterren het hoogste niveau (op het moment van rapportering, 2020). Een cilinder met 3 sterren biedt nu: anti-boor, anti-pik, anti-stoot en anti-snap veiligheidsmaatregelen. Dit garandeert echter geen sleutelveiligheid, aangezien sommige fabrikanten hun cilinders het Euro Profile op een standaard sleutelgat hebben gemaakt, waar blanke sleutels voor verkrijgbaar zijn bij sleutelbars en slotenmakers.

De beveiliging is verbeterd door beperkte sleutelgaten te herkennen, waardoor ze niet beschikbaar zijn voor distributeurs en sleuteluitsnijderijen. Lockpickers hebben dit bereikt door hun waarnemingen te delen met slotfabrikanten. Met een lockpicks set wordt de veiligheid van sloten op de proef genomen.

 

https://www.abus.com/