De rooie donder
Image default
Recreation / Autos

Eerder je auto APK laten keuren

Ieder jaar moet je auto opnieuw gekeurd worden. Een APK keuring is normaal gesproken 1 jaar geldig. Wordt je auto afgekeurd dan mag je er niet meer mee rijden. Daarnaast loop je het risico om een boete te krijgen van de RDW. Ga je toch met de auto rijden zonder keuring en raak je betrokken bij een aanrijding, ook al is het niet jouw schuld, dan keert de verzekering niets uit.

Kun je een auto eerder APK laten keuren?

Het antwoord is ja. Je kunt altijd een auto APK laten keuren, ook al heeft hij een week geleden een nieuwe APK keuring gehad. Keuren mag zo vaak als dat je zelf wilt.

Waarom zou je een auto eerder laten keuren

Een auto eerder laten keuren kan bepaalde voordelen hebben. Ga je de auto verkopen dan is een nieuwe APK keuring iets waardoor mensen je auto sneller kopen. Veel autobezitters weten dat een APK keuring zelf geld kost en dat daar ook extra kosten uit voort kunnen komen. Ga je een auto kopen en moet je binnen korte tijd kosten gaan maken omdat hij anders niet door de keuring heen komt dan baal je flink. Ga je een auto kopen welke wel een geldige keuring heeft, en het liefst dan voor een jaar, dan weet je dat je even vrijspel hebt.

Er is nog een goede reden om je auto eerder te laten keuren. Je kunt er namelijk extra maanden APK keuring bij krijgen!  Normaal heeft een auto standaard 1 jaar APK wanneer hij wordt goedgekeurd. Je kunt maximaal 2 maanden extra APK krijgen door hem 2 maanden eerder te laten keuren.

Voorbeeld

Verloopt de keuring op 1-1-2017 en laat je de auto keuren op 1-1-2017 dan krijg je 1 jaar APK. De nieuwe keuringsdatum wordt dan 1-1-2018.

Laat je de auto 1 maand eerder keuren, dus op 1-12-2016, dan blijft de nieuwe keuringsdatum 1-1-2018 en heb je dus 13 maanden APK.

Laat je de auto 2 maand eerder keuren, dus op 1-11-2016, dan blijft de nieuwe keuringsdatum 1-1-2018 en heb je dus 14 maanden APK.

Je krijgt dus maximaal 2 maanden extra. Een goede reden dus om je auto eerder te laten keuren om zodoende over 14 maanden APK te kunnen beschikken. Ga je de auto verkopen dan weet men dat ze voorlopig niet voor onverwachte kosten komen te staan bij de keuring. Een goed verkoopargument dus waardoor je sneller je auto verkoopt en er tevens meer voor kunt vragen.