De rooie donder
Image default
Recreation / Autos

Meerval vissen in de Westeinderplassen

In het Visblad komen steeds vaker artikelen voorbij over meerval vangsten in Nederland. Ook op Vis TV is er een special geweest over het vangen van deze exotische vis. Deze vis maakt dan ook echt een opmars binnen de Nederlandse rivieren en meren. Hartstikke mooi, want het is een fantastische sportvis! Angst dat het ten koste gaat van andere vissoorten is ten dele waar. Een goed voorbeeld hiervan is de Ebro. Deze rivier heeft een enorme populatie aan meervallen, waar de andere vissoorten heel goed stand houden. De meerval is hierbij ook kannibalistisch. Het zal zijn eigen jongen eten als de kans voordoet. Dit voorkomt dat de andere vissoorten geheel weggevreten worden door deze meters lange vissen. 

Maar hoe vang je nu zo’n exoot? Veel artikelen die hierover geschreven staan, gaat over het vissen met een boot of bellyboot. Hierop wordt met kwakkelhout en wormen de meerval omhoog gelukt om tot een aanbeet te verleiden. Dit vraagt naast veel kennis van gebruik van het benodigde materiaal ook veel geld in de buidel. Zeker bij de aanschaf van boot, maar ook een goede dieptemeter, waarop het haakaas zichtbaar is, kan in de vele duizenden euro’s lopen. Gelukkig kan het ook anders!

Vlak bij Amsterdam liggen de Westeinderplassen. In deze plas is al vele jaren een broedende populatie aan meerval. Dit meer kenmerkt zich door de drijvend rietvelden, die zudden worden genoemd. Deze zudden zijn echt uniek voor Nederland en worden daarom ook extra beschermt. Dit drijvend riet geeft een dak boven het hoofd van de meervallen, wat onder andere de reden is dat de vissen hier goed huizen. Vissen kan hier ook met loodsystemen uitgeoefend worden. Als aas kan gebruik gemaakt worden van vis, vismeelboilies pellets of soorten worst. Zeker in de schemering komt de meerval onder de zudden vandaan om de foerageren in het aangrenzende kanaal en vele doorgangen in het riet. Het vissen op de meerval vraagt wel zwaar materiaal! Veel ruimte kan je de vis niet geven, voordat deze onder het riet verdwijnt. Gebruik hierom een zware vismolen van bijvoorbeeld Penn of Abu Garcia en een gevlochten vislijn. Deze vislijn heeft geen rek, waardoor snel de vis gecontroleerd kan worden. 

https://www.sportvisgigant.nl/