De rooie donder
Image default
Recreation / Autos

Grip op een escalerende situatie

Als andendere constand over jouw grenzen heen gaan is het belangrijk om daar op een kalme manier wat van te zeggen, want misschien weten ze wel helemaal niet dat ze over jouw grens gaan, of hebben ze het niet door. Wat kan je nou het beste doen in een situatie waar je je niet prettig in voelt?

Grensoverschrijdend gedrag kan overal plaatsvinden, en ook op heel veel verschillende vlakken. Bij grensoverschrijdend gedrag in de zorg denken veel mensen aan lichaamelijk grensoverschrijdende gedrag, maar uit de recente cijfers van het CBS blijkt dat 51% van de verpleegkundige te maken heeft met intimiderend gedrag op hun werk, dit kan dan zijn bedreiging, schenden van privacy of vernedering. In sommige gevallen kan de patiënt er niet veel aan doen. Bij patiënten die bijvoorbeeld dementie hebben. Maar toch is het als verpleger niet prettig, maar je moet wel professioneel kunnen reageren. 

Je kan een omgaan met agressie training volgen. In zo’n training leer je dan op een professionele manier te handelen met agressie in de zorg. Ook leer je dan wat de beste manier is om te reageren, en hoe je het misschien had kunnen voorkomen. Het is belangrijk om je eigen grenzen te stellen en bewaken. Als een situatie escaleert voelen sommige verzorgers zich onveilig omdat ze niet weten hoe ze moet reageren en een patiënt kan soms agressief en zelf fysiek boos worden. Juist in zo’n situatie is het belangrijk te leren hoe je daar grip op hebt. 

Als je in jouw omgeving mensen hebt die constant grensoverschrijdend gedrag tonen is het fijn om te weten hoe je daar mee omgaat. Als mensen fysiek boos worden heeft het voor jouw een veilig gevoel als je grip hebt op de escalerende situatie, en weet hoe je er mee om moet gaan. 

https://www.zelfsterk.nl/