De rooie donder
Image default
Recreation / Autos

Een goede rietdekker

Een mooi rieten dak is natuurlijk tegenwoordig het toppunt van luxe. Een gemiddelde rietdekker van een rietdekkersbedrijf heeft dan ook meer dan voldoende werk. Het is misschien inmiddels lastig om je voor te stellen maar voorheen waren rieten daken juist de optie van de armeren.

Er werd voorheen dan ook enkel riet gebruikt om daken mee te beleggen. Bovendien werd dat riet ook niet bewerkt waardoor daken van riet buiten niet echt duurzaam ook nog eens gevaarlijk waren. Het riet zelf was erg brandgevaarlijk en dat was natuurlijk al een risico bij elke onweersbui. Tegenwoordig is dat helemaal anders en zijn er vele mogelijkheden wanneer het aankomt op een rieten dak.

Zo wordt er tegenwoordig steeds vaker gekozen voor een gecombineerde constructie van riet en dakpannen. De dakpannen worden onder het riet gelegd, waardoor deze netjes aan het zicht onttrokken zijn maar toch de nodige stevigheid aan de constructie bieden. Zo heb je dus het uiterlijk van een rieten dak maar de stevigheid van een dak met dakpannen.

Het riet zelf is in de loop der jaren ook veranderd. Zo wordt er tegenwoordig ook vaak gebruik gemaakt van kunstriet. Kunstriet is gemaakt van kunststof en heeft wel het uiterlijk van echt riet maar niet de kwetsbaarheid. Het gaat langer mee dan echt riet en is bovendien ook veel minder gevoelig op zaken zoals organische groei van mos en schimmels.

Wanneer er wel echt riet wordt gebruikt voor het dak, wordt dit riet eerst geïmpregneerd met een brandwerende vloeistof waardoor ook daken van echt riet tegenwoordig zeker wel tegen een stootje kunnen.

Bij goed onderhoud, dat wil zeggen elk jaar even goed na laten kijken, kan een rieten dak tegenwoordig net zo lang mee als een dak van enkel dakpannen of beton. Dat is zo’n 20 tot 30 jaar, met de nodige tussentijdse reparaties.

http://www.rietwerk.nl