De rooie donder
Image default
Recreation / Autos

Autohistorie en Schadeverleden opvragen via kenteken

Ga je een andere auto kopen? Dat is vaak leuk, maar ook vaak veel gedoe. Je moet eerst al eens zien te achterhalen wat de autohistorie en het schadeverleden is van het type auto je eigenlijk wilt. En als je dat beslist hebt, moet je een goede zien te vinden. Want een miskoop is zo gedaan. Wees dus nooit overhaast wanneer je een auto gaat kopen. Zorg ervoor dat je altijd een kentekencheck bij het RDW doet. Hiermee krijg je waardevolle informatie zoals NAP Kilometerstanden, APK keuring historie, schadeverleden en veel technische data over de auto die je op het oog hebt.

De kentekencheck geeft je gratis heel gedetailleerde informatie over de auto. Zo kun je na het opvragen van het kenteken bijvoorbeeld precies zien hoe oud de auto is, hoeveel vermogen hij heeft en hoeveel mensen erin kunnen zitten. Je kunt ook het verbruik zien en het energie label, wat natuurlijk heel belangrijk is voor het milieu én voor je portemonnee.

 

De plus- en minpunten van de auto

Een goede kentekencheck geeft niet alleen gratis technische informatie over de auto. Bij gerenommeerde kenteken check sites zoals kentekencheck.info en kentekencheck.com zie je niet alleen de APK afkeurpunten in het getoonde voertuigrapport maar kun je uitgebreid foto’s van het model bekijken en ook nog eens de plus- en minpunten van de auto zien. Zo is te zien of dit wel het juiste model is voor jou. Blijkt dat de auto niet zo geschikt is, dan is dat direct duidelijk. Misschien zit er minder ruimte in de auto dan je dacht. Of er zijn terugkerende problemen met een bepaalde optie. Als dit te grote nadelen voor je zijn, kun je op zoek gaan naar iets anders.

 

Controleer de autohistorie

Je wilt het liefst alles weten wat er te weten valt over de auto die je op het oog hebt. Jammer genoeg kan dit niet altijd. De verkoper weet niet alles, of wil sommige dingen niet vertellen. Vooral het onderhoud is heel belangrijk. Is de auto netjes onderhouden? Zijn de noodzakelijke reparaties op tijd gedaan? Heeft hij steeds op tijd een beurt gehad? Heeft hij schade gehad?

 

Met de online kentekencheck krijg je veel informatie over de autohistorie en je kunt controleren of een auto gestolen is. Je kunt bijvoorbeeld zien of de auto wel APK heeft en welke afkeurpunten er zijn. Ook kun je zien of de auto schade heeft gehad. Dit kan aan de hand van de WOK-status. Hiermee is gelijk duidelijk of de auto grote schades heeft gehad van meer dan 1500 euro. Dan kun je bij de aankoop goed letten op of de schade wel netjes gerepareerd is.

 

Je hebt de auto al gekocht: wat nu?

Heb je onlangs een tweedehands auto gekocht? Soms kom je er, wanneer je je auto net hebt, achter dat er iets niet klopt. Hij rijdt niet lekker of er is iets anders aan de hand. Heb je niet op voorhand een kentekencheck gedaan? Wil je terug naar de verkoper? Doe de check dan alsnog.

 Je hebt als koper een bepaalde bescherming. Wanneer blijkt dat er verborgen gebreken zijn aan de auto, kun je teruggaan naar de verkoper voor reparatie. De verkoper moet bewijzen dat de gebreken er nog niet waren bij de verkoop. Dit is vaak moeilijk te bewijzen en daarom komt het er meestal op neer dat de verkoper de reparaties kosteloos moet verrichten. Dit recht geldt tot zes maanden na aankoop en geldt zelfs wanneer je een auto hebt gekocht zonder garantie.

Met ons kentekenrapport heb je de complete autohistorie in handen sta je een stuk sterker wanneer je teruggaat naar de verkoper. Je hebt wellicht al geconstateerd wat er aan de hand is. Met ons rapport kun je je verhaal nog eens extra ondersteunen. Heb je bijvoorbeeld slecht gerepareerde schade ontdekt? Neem dan ons schaderapport mee. Zo is gelijk duidelijk wat de situatie is.

 

Tips bij het kopen van een tweedehands auto

Om te voorkomen dat je de mist in gaat bij het aanschaffen van een tweedehands auto, hebben we wat tips voor je. Bedenk bijvoorbeeld waar je je auto wilt gaan kopen. Ga je naar een particulier? Of koop je bij een garage? En wat voor garage wordt dat dan? Auto’s van een particulier zijn vaak goedkoper, maar je hebt minder zekerheid over de staat van de auto. Een garage levert een auto bijvoorbeeld vaak af met APK. Als het een BOVAG-garage is, mag je er sowieso van uitgaan dat het allemaal goed zit.

Houd er rekening mee dat zowel garages als particulieren oplichters kunnen zijn. Vertrouw op je onderbuikgevoel. Voelt het niet goed? Dan is het vaak ook niet goed. Maak dus ook altijd een proefrit wanneer je een auto gaat kopen. Zo kun je ervaren hoe de auto rijdt. Let goed op wat je voelt en hoort. Rammelt er iets? Rijdt de auto soepel? Werken alle opties, zoals de airco, de navigatie en de radio?

De proefrit is ook een goede gelegenheid om een aankoopkeuring te laten doen. Een andere garage kijkt dan met een neutrale blik naar de auto en laat je weten of er dingen mis zijn. Als je een aankoopkeuring doet in combinatie met onze kentekencheck, weet je vrijwel zeker waar je aan toe bent. Lijkt alles goed? Dan is de kans groot dat dat ook zo is en dat je veel rijplezier aan je nieuwe auto gaat beleven.

 

Voorkom ellende: doe de kentekencheck

Neem dus geen risico. Check altijd op voorhand het kenteken via de check op kenteken.mobi. Hiermee voorkom je een hoop ellende. Ga goed voorbereid op pad en koop de auto die het beste bij je past. Veel rijplezier!

 

http://www.kenteken.mobi/