De rooie donder
Image default
Auto's en Motoren

Alles wat je moet weten over het schadeformulier

Wanneer je betrokken bent geraakt bij een ongeval is het niet meer dan logisch dat je geconfronteerd zal worden met heel wat stress en zorgen. Toch is het belangrijk om in deze situatie het hoofd koel te houden. Het goed invullen van het zogenaamde schadeformulier is bijvoorbeeld van cruciaal belang. Niet alleen is dit noodzakelijk om duidelijk te maken wie er verantwoordelijk is voor het ongeval, daarnaast zal de verzekeraar op basis hiervan bepalen wie welke kosten dient te betalen. Is het voor jou nog niet helemaal duidelijk wat het schadeformulier nu precies is en vooral hoe je ze bijvoorbeeld moet gaan invullen? Dan is het zeker van belang om je even grondig te verdiepen in de informatie die je hieronder op deze pagina aantreft.

Controleer altijd de aanwezigheid van een schadeformulier in je auto!

De absolute regel nummer één is dat je er altijd rekening mee moet houden dat je in je auto over een schadeformulier dient te beschikken. Dit lijkt voor de hand liggend. Toch komt het in de praktijk zeer vaak voor dat mensen die betrokken raken bij een ongeval niet over een dergelijk formulier beschikken. Dit uiteraard met alle gevolgen van dien. Moet je bij een controle van je auto vaststellen dat er daar geen schadeformulier in terug te vinden is? In dat geval zal je er wellicht graag voor willen kiezen om deze aan te vragen. Dat is zeer eenvoudig en bovendien ook helemaal gratis mogelijk bij je verzekeraar. Ben je eigenaar van meerdere voertuigen? Zorg er dan altijd voor dat je in elke auto over ten minste één schadeformulier beschikt. Het wordt in de praktijk echter sterk aangeraden om steeds verschillende exemplaren te hebben liggen waar je gebruik van kan maken.

Waar ga je het schadeformulier invullen?

Zoals reeds aangegeven eerder op deze pagina is de kans zeer groot dat je aardig onder de indruk bent van het ongeval waarbij je betrokken bent geraakt. Dat geldt echter niet alleen voor jou, maar meer dan waarschijnlijk ook voor de andere betrokken partij. Het eerste wat je altijd moet doen is zorgen voor de veiligheid. Dit betekent concreet dat alle inzittenden van de betrokken voertuigen in veiligheid dienen te worden gebracht. Het komt vaak voor dat mensen gewoon in het midden van de weg hun schadeformulier gaan invullen. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. In het bijzonder wanneer het ongeval zich heeft voorgedaan op de autosnelweg is het zeer belangrijk om afdoende aandacht te besteden aan de veiligheid. Staat je auto ondertussen op de pechstrook? Blijf dan ook niet op de pechstrook staan. Het wordt in de praktijk sterk aangeraden om het schadeformulier in te vullen in de berm. Daar sta je relatief veilig.

Hoe moet je een schadeformulier precies invullen?

De voorkant van het schadeformulier wordt bij voorkeur ingevuld samen met de tegenpartij. Het is altijd belangrijk om gewoon op een normale manier met elkaar te kunnen praten, eender hoe het ongeval is ontstaan of wie er verantwoordelijk is voor de schade. Door goed te communiceren zal je kunnen vaststellen dat het veel eenvoudiger wordt om deze vervelende situatie op te kunnen lossen. Zorg er in ieder geval voor dat het schadeformulier zo correct en bovendien ook nauwkeurig mogelijk dient te worden ingevuld. Daarbij is het belangrijk om aandacht te besteden aan verschillende zaken. Denk op dit vlak onder meer aan:

  • Het maken van een correcte situatieschets;
  • Vermeld nauwkeurig de schade die de voertuigen hebben opgelopen;
  • Beschrijf altijd nauwkeurig de toedracht van het ongeval;
  • Noteer het kenteken van de betrokken wagen bij het ongeval;
  • Vergeet ook niet om de verzekeringsgegevens te vermelden op het formulier;

Wanneer de voorkant van het schadeformulier volledig is ingevuld ben je nog niet helemaal klaar. Je zal namelijk ook willen kijken naar hetgeen er moet worden ingevuld op de achterzijde van het document. Hier moet je dan ook invullen over welke gezondheidsklachten je mogelijks beschikt. Heb je een bepaald letsel opgelopen tijdens het ongeval? Dan spreekt het voor zich dat het altijd van belang is om daarvoor even contact op te nemen met de huisarts of met een andere dokter. De klachten kunnen op deze manier worden vastgelegd in je medisch dossier. Dit kan van cruciaal belang zijn voor het kunnen claimen van letselschade. Hou hier dus zeker rekening mee.

Let op! Vergeet niet om het schadeformulier te handtekenen!

Is er een schadeformulier opgemaakt en werd deze volledig ingevuld? Dan is het belangrijk om niet te vergeten dat het formulier ook nog dient te worden ondertekend. Dit moet door beide partijen gebeuren. Let wel, op het ogenblik dat je jouw handtekening plaatst betekent dit meteen dat je akkoord bent met de inhoud van het ingevulde document. Heeft de betrokken partij een situatie geschetst die volgens jou helemaal niet overeenkomt met de werkelijkheid? Dan spreekt het voor zich dat je het formulier niet mag ondertekenen. Op het moment dat beide partijen hun handtekening voor akkoord hebben gezet is het formulier officieel rechtsgeldig. De vergoedingen van de schade zullen vervolgens daarop worden gebaseerd. Ook wanneer er na afloop nog een bepaalde extra schade dient te worden toegevoegd mag het document niet worden ondertekend.

 

Diks | Online verzekeren.

 

Controleer goed de beschrijving van de schade op het schadeformulier

Zoals eerder op deze pagina reeds werd aangegeven is het in de praktijk zeer belangrijk om grondig de beschrijving van de schade van zowel jezelf als de andere betrokken partij te controleren. Voor heel wat mensen geldt dat ze na een ongeval behoorlijk in de war zijn. Dat is logisch, maar toch is het belangrijk dat de omschrijving van de schade zo precies mogelijk kan worden gegeven. Is dat niet het geval? Dan zal dat er namelijk voor zorgen dat de vergoedingen mogelijks niet op een correcte manier kunnen worden bepaald. Dat is uiteraard niet meteen de bedoeling, integendeel.

Voordat je je handtekening onder het schadeformulier zet moet je dus zeker nog even grondig (extra) de inhoud van het document controleren. Enkel en alleen op die manier is het in de praktijk namelijk mogelijk om ervoor te zorgen dat je precies aanspraak kan maken op die vergoeding waar je recht op hebt. Is het schadeformulier correct ingevuld? Dan zal je kunnen vaststellen dat de afwikkeling van de schade op een zeer efficiënte manier zal kunnen gebeuren.