De rooie donder
Image default
Recreation / Autos

Kleding recyclen

Het is tegenwoordig helemaal in; vintage shoppen, naar de kringloopwinkel voor kleding of online tweedehands shoppen voor kleding. En waarom ook niet? Er zitten heel veel voordelen aan. Ten eerste is het heel goed voor het  milieu. Door fast fashion zijn er snel geneigd nieuwe kleding te kopen. Maar nieuwe kleding is slecht voor het milieu. Want voor het verbouwen van katoen wordt heel veel water gebruikt. Daarnaast moet de kleding gebleekt worden, waar schadelijke gassen bij vrijkomen. Het is dus veel beter om een keer goed te investeren in nieuwe kleding van goede kwaliteit die jaren mee zal gaan. En natuurlijk om kleding die van anderen is geweest een tweede kans te geven.

Maar soms laat de kwaliteit van hoe het kledingstuk onderhouden is, nog te wensen over. Bijvoorbeeld prachtige kledingstukken met vlekken erin. Daarvoor zou ik aanraden om ossengal aan te schaffen. Ossengal is een zeer effectief schoonmaakmiddel. Het haalt zelfs de lastigste vlekken eruit. Laat je daarom ook vooral niet afschrikken door die vlekken in mooie kleding; die krijg je er heus wel uit! Daarnaast kan leer door gebrek aan verzorging er een beetje dof uit gaan zien. Verstandig is hierbij wat leerverf te kopen. Daarmee kan je leren jas verven en kan je het even inlaten trekken. Wanneer dit gedaan is, is de jas weer zo mooi als toen hij net nieuw was!

Daarnaast is het een aanrader om goedkope kleding die erg mooi zijn, maar net iets hebben wat je niet mooi vindt, aan te passen. Dit kan met simpele naaiwerken. Zo kan je goed oefenen en is de kans groot dat je er een keer iets prachtigs van maakt. Het is dan een compleet uniek kledingstuk, waarvan je zeker weet dat niemand anders het op deze manier in zijn of haar kast heeft hangen.

https://www.leerverfshop.nl/