De rooie donder
Image default
Beauty en verzorging

Hoe kunt u haaruitval behandelen?

Heel veel mensen in Nederland hebben last van haaruitval. Haaruitval kan in verschillende mate voorkomen. Sommige mensen hebben alleen maar last van wat dunner haar, terwijl andere mensen volledig kaal worden. Heeft u bij uzelf haaruitval geconstateerd? En wilt u hier nu iets aan (laten) doen? Het is dan verstandig om eerst de exacte oorzaak van de haaruitval vast te stellen. Pas wanneer de oorzaak is vastgesteld, kan ook gericht worden gekeken naar een geschikte behandeling van de haaruitval. Haaruitval komt bij miljoenen mensen voor.

Welke vorm van haaruitval heeft u?

In de meeste gevallen is er sprake van erfelijke haaruitval, wanneer iemand merkt dat het haar dunner begint te worden. Bij deze vorm van haaruitval is het hormoon DHT de boosdoener. Dit hormoon zorgt ervoor dat de haren steeds zwakker terug groeien en uiteindelijk zelfs helemaal niet meer zullen groeien. Let bij deze vorm van haaruitval op goed op het patroon van de haaruitval. Bij mannen is er meestal sprake van een terugtrekkende haarlijn, dieper wordende inhammen en/of een kalende kruin. Bij vrouwen wordt het haar boven op het hoofd doorgaans geleidelijk aan steeds dunner. Dit wordt bij vrouwen ook wel diffuus haarverlies genoemd.

Het is ook mogelijk dat er sprake is van plotselinge kale plekken of dat het haar in één keer allemaal uitvalt. Er is dan meestal sprake van een haarziekte, zoals alopecia areata.

Hoe kunt u haaruitval laten behandelen?

U kunt haaruitval op verschillende manieren laten behandelen. Als u last heeft van erfelijke haaruitval, kan er eventueel eerst worden begonnen met haargroeimiddelen. Let echter op dat deze haargroeimiddelen soms wel serieuze bijwerkingen kunnen hebben. Maak daarom altijd een afweging van de eventuele voor- en nadelen. Het is ook mogelijk dat u kiest voor een haartransplantatie behandeling. Het is dan echter wel belangrijk dat u voldoende donorhaar heeft en dat dit nog gezond is. Als er onvoldoende donorhaar aanwezig is, kan ook eventueel een micro haar pigmentatie behandeling of een pruik worden overwogen.