De rooie donder
Image default
Recreation / Autos

Plantenpaspoort

Sinds 14 december 2019 is het verplicht om een plantenpaspoort te hebben als je een handelaar of teler bent van pot, tuin of terrasplanten, bomen en elke andere plant. Als je in de Europese Unie je planten wilt veranderen moet je dus z’n plantenpaspoort in je bezet hebben.

Maar waarom is deze wetgeving in gegaan? Waarom heb je een paspoort nodig voor een plant? Is het niet een klein beetje overdreven? Volgens de Europese Unie geldt het plantenpaspoort als een keurmerk. Om het paspoort te krijgen moeten je planten voldoen aan fytosanitaire eisen binnen de Europese Unie. De instantie die paspoorten in Nederland geeft is de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. De inspecties worden ook door hun gedaan en als het je niet lukt om door de keuring te komen ontvang jij geen plantenpaspoort. Dat betekent dat jij geen planten mag verhandelen. Dan kan je helaas niet je planten paspoort printen op plastic.

Had je al een oud plantenpaspoort? Dan komt deze te vervallen. Ze blijven wel nog geldig tot 14 december 2023. Daarna komen ze te vervallen en moet je voldoen aan de nieuwe eisen van de Europese Unie. Het nieuwe paspoort moet ook voldoen aan nieuwe eisen. Zo mag je de lay-out als teler zelf inrichten maar moet het wel voldoen aan een paar eisen. Zo moet de EU-vlag altijd aanwezig zijn in de linkerbovenhoek en het woord plantenpaspoort of in het Engels Plant passport in de rechterbovenhoek.  Daarnaast moet het paspoort het volgende bevatten: A + botanische naam, B + een iso code van de lidstaat en registratienummer. C + traceerbaarheid van de plant en als laatst de letter D+ de iso code van het land van oorsprong.

Waarschijnlijk heb je op dit moment nog geen printer voor de plantenpaspoorten maar is het zeker waard om een aan te schaffen. Dit zal je veel tijd en moeite besparen.

https://coding.koenig-bauer.com/nl/