De rooie donder
Image default
Hobby en vrije tijd

Wat vieren we tijdens Koningsdag?

Koningsdag is een nationale feestdag in Nederland waarop de verjaardag van de koning wordt gevierd. De festiviteiten beginnen meestal ’s ochtends met een speciale dienst in de kerk en gaan de hele dag door met optochten, vuurwerk, toespraken, muziekoptredens en nog veel meer!

Wat is de geschiedenis van Koningsdag?

De feestdag heette oorspronkelijk Koninginnedag en werd gevierd ter ere van de verjaardag van koningin Juliana. Nadat zij in 1980 afstand van de troon had gedaan, werd haar zoon prins Willem-Alexander de nieuwe koning en werd de feestdag omgedoopt tot Koningsdag ter ere van hem.

Activiteiten tijdens Koningsdag

Koningsdag is altijd een leuke dag vol activiteiten! Er zijn meestal optochten, vuurwerk, toespraken, muziekoptredens en nog veel meer. Hier zijn enkele van de meest voorkomende activiteiten die plaatsvinden tijdens Koningsdag:

  • Parades: Er zijn meestal parades door het hele land, met verschillende groepen die marcheren in kostuums of zwaaien met vlaggen. – Vuurwerk: Tijdens Koningsdag wordt er altijd vuurwerk afgestoken, waarvan sommige behoorlijk spectaculair zijn!
  • Toespraken: Ambtenaren en andere hoogwaardigheidsbekleders houden tijdens Koningsdag vaak toespraken om de feestdag te herdenken.
  • Muziek: Er wordt meestal de hele dag door veel muziek gespeeld, van marching bands tot concerten.
  • Eten: Koningsdag is een mooie gelegenheid om te genieten van wat van de Nederlandse keuken, zoals haring, friet en stroopwafels.
  • Uitverkoop: Veel winkels houden uitverkoop op Koningsdag, dus het is een geweldige kans om een aantal goede deals te krijgen!

Vlag uithangen tijdens Koningsdag

Koningsdag is een nationale feestdag in Nederland, en als zodanig wordt de vlag halfstok gehesen vanaf overheidsgebouwen. Daarnaast wapperen veel mensen op Koningsdag de Nederlandse vlag vanuit hun huis of bedrijf aan een meestal aluminium vlaggenmast. De vlag is een verticale driekleur van rood, wit en blauw, en de verhoudingen zijn 3:5:2.

https://deriemasten.nl/aluminium-vlaggenmasten/