De rooie donder
Image default
Woning en Tuin

Gaat u binnenkort nieuwe LED lampen aanschaffen?

U kunt professioneel advies krijgen van LED Design Holland. Deze Bredase firma heeft als specialisatie LED verlichting. De website www.leddesignholland.nl staat boordevol interessante weetjes en feitjes. Wij hebben net een aantal artikelen gelezen en vertellen u graag wat we te weten zijn gekomen.

Een belangrijke waarde om in de gaten te houden bij de aankoop van verlichting werkplaats, kantoor of showroom is UGR, de afkorting van Unified Glare Rating oftewel uniforme verblindingsclassificatie. Het UGR getal geeft de mate van verblinding aan die een lamp in een bepaalde ruimte veroorzaakt. Hoe hoger de waarde hoe meer lichthinder er is. Een lamp met een UGR < 10 geeft geen verblinding. De meeste lampen die we tegenwoordig gebruiken hebben een UGR die tussen de 15 en 30 licht. U kunt zich voorstellen dat een UGR 28 LED-armatuur goed is voor in een gang, maar niet bij een machine in een fabriekshal. Een LED waarop een UGR-getal van 16 staat wordt aanbevolen voor kamers met CAD-stations voor technisch tekenen. Voor de balie of entree van een hotel voldoet UGR 22, maar voor alledaagse kantoorbezigheden is dat net te weinig.

Lumen is een tweede belangrijk begrip als het om LED verlichting bedrijfshal, demonstratieruimte of winkel gaat. Deze eenheid voor lichtstroom maakt de totale hoeveelheid zichtbaar licht duidelijk. Het gaat om de optelsom van lichtstralen in alle richtingen. Bij een LED van 1W is sprake van 50 lm. Hierbij staat de W voor Watt en lm voor Lumen. Een aanvullende opsomming:

  • 2 W – 200 lm;
  • 4 W – 400 lm;
  • 8 W – 900 lm;
  • 20 W – 1800 lm.

De lichtstroom – de totale hoeveelheid licht van een bundel – is afhankelijk van het vermogen van de lichtbron en van de kleur van het licht.

In het verlengde van Lumen, wijzen we op de Lumen-Watt verhouding. Ook weer iets om op te letten, want we hebben het dan over de energie-efficiëntie van lampen. Het wettelijk voorgeschreven minimum om in aanmerking te komen voor de aantrekkelijke Energie Investeringsaftrek is 125 lm/W.

https://www.leddesignholland.nl