De rooie donder
Image default
Aanbiedingen

Eigen onderneming? Zorg dat u “compliant” bent met de wet- en regelgeving!

Eigen onderneming? Zorg dat u “compliant” bent met de wet- en regelgeving!

 

Heeft u een eigen onderneming? Dan zijn er verschillende wetten en regels waar u zich in de dagelijkse bedrijfsvoering aan moet houden. Deze wet- en regelgeving heeft betrekking op de volgende gebieden: kwaliteit, gezondheid, veiligheid en milieu. Vaak wordt hier de afkorting QHSE voor gebruikt. Q staat voor het Engelse woord Quality, H voor Health, S voor Safety en E voor Environment. Nederland kent duizenden wetten en regels die ervoor moeten zorgen dat alles goed verloopt. Daarnaast worden wetten nog wel eens gewijzigd om zo beter aan te sluiten bij de huidige tijd. Dit maakt het er allemaal niet makkelijker op, want er wordt wel van u verwacht dat uw bedrijf compliant is met deze (aangepaste) wet- en regelgeving…

 

Duizenden wetten en regels

 

Op 1 januari 2019 telde Nederland 9.834 wetten en regels in totaal. Tien jaar daarvoor waren het er nog ruim duizend minder. Soms geldt er voor een bepaalde (nieuwe) situatie nog geen regel en dan moet er dus een nieuwe wet worden opgesteld. Denk bijvoorbeeld aan de hele situatie rondom het coronavirus. Regels en wetten kunnen ook in de loop van de tijd veranderen. Door wetswijzigingen worden wetten aangepast.

 

Wetswijzigingen maken het er niet makkelijker op

 

Deze wetswijzigingen maken het er absoluut niet makkelijker op. Want het kan zomaar zijn dat u na de wetswijziging niet meer compliant bent terwijl u dat daarvoor nog wel was. Nu duurt het vaak jaren voordat een aangepaste wet erdoor is, maar toch is het wel belangrijk om dit soort wijzigingen in de wet goed in de gaten te houden. 

 

Zorg dat u compliant bent om boetes te voorkomen


De reden waarom het zo belangrijk is om wetswijzigingen die op uw bedrijf van toepassing zijn goed in de gaten te houden, zijn boetes. Er worden namelijk boetes uitgedeeld aan bedrijven die zich niet aan de huidige wet- en regelgeving houden. Om hoge boetes te voorkomen is het van belang dat u altijd compliant bent. Dat wil zeggen dat uw organisatie voldoet aan de voor u geldende regels en wetten omtrent kwaliteit, gezondheid, veiligheid en milieu. Een handig hulpmiddel hierbij is Pharius compliance management software. Hiermee ziet u in één oogopslag hoe uw bedrijf presteert op het gebied van QHSE en kunt u tevens aantonen dat u compliant bent.

https://www.pharius.eu/nl/