De rooie donder
Image default
Dienstverlening

Soorten sloten

Sloten zijn er in verschillende soorten en stijlen. Zelfs binnen dezelfde categorie kunnen er kleine verschillen zijn tussen de verschillende modellen. Een insteekslot komt bijvoorbeeld vaker voor in woonhuizen, terwijl een externe grendel beter geschikt is voor commerciële panden. In dit artikel kijken we naar de belangrijkste categorieën sloten en waarvoor ze het best kunnen worden gebruikt. De definities over wat precies een type slot is, lopen uiteen. Sommige bronnen rekenen zowel veiligheidssloten als deurkrukken tot het begrip ‘slot’, terwijl andere bronnen elk onderdeel afzonderlijk onderscheiden. Er is ook enige discussie over de vraag of interne of externe sloten als hun eigen categorie worden beschouwd of niet. Toch zijn de meesten het erover eens dat sleutelloze sloten een aparte categorie vormen. Slotenmaker Harmelen weet alles over sloten.

 

 

Veiligheidssloten

Veiligheidssloten zijn ontworpen om te voorkomen dat andere personen dan de eigenaar de deur kunnen openen. Ze worden vaak gebruikt in commerciële gebouwen en zijn vooral belangrijk in huizen waar kinderen deel uitmaken van het gezin. In deze gevallen is het van vitaal belang dat de deur een slot heeft dat sterk genoeg is om ongewenste indringers de toegang tot het pand te beletten. Een deurslot met een geïntegreerd beveiligingssysteem heeft meestal een sleutelloze functie waarmee de eigenaar de deur met een afstandsbediening kan vergrendelen en ontgrendelen. Hierdoor hoeft men geen sleutel bij zich te dragen en is er ook geen kans dat men een sleutel verliest. Sleutelloze systemen zijn handiger, maar als de code wordt vergeten, gaat de deur niet open. Het is ook belangrijk op te merken dat sommige sleutelloze systemen een functie hebben waarmee de sleutel alleen kan worden gebruikt om de deur te ontgrendelen. Dit is handig voor als de persoon die de deur op slot heeft gedaan de afstandsbediening thuis is vergeten.

 

Deurklinken

Deurklinken worden meestal gebruikt in bedrijfspanden. Deurklinken zijn ontworpen om ervoor te zorgen dat de deur niet uit zichzelf kan sluiten of vergrendelen. Hoewel dit een triviale kwestie lijkt, is het belangrijk op te merken dat een deur die uit zichzelf sluit gevaarlijk is. Iemand kan opgesloten raken in de kamer, of er kan brand ontstaan door de geblokkeerde luchtweg. Bij het kiezen van een deurklink is het belangrijk rekening te houden met de grootte van de deur. Als deze te klein is, past een deurklink misschien niet. Het is ook belangrijk op te merken dat niet alle deuren een binnen- en een buitendeur hebben. Een deur die naar een binnentrap leidt, heeft bijvoorbeeld geen binnenzijde.

 

Sleutelloze Sloten

Sleutelloze sloten worden ook wel elektronische sloten genoemd. Dit zijn modernere sloten, maar ze bestaan al sinds de jaren 1970. In zijn basisvorm werkt een sleutelloos slot met behulp van een afstandsbediening. Hiermee kan de eigenaar de deur openen en sluiten of vergrendelen met behulp van de afstandsbediening. Sleutelloze systemen zijn geweldig omdat ze draadloos zijn en geen sleutels nodig hebben. Dit elimineert het risico dat de afstandsbediening verkeerd wordt opgeborgen. Bij sommige sleutelloze systemen kan de eigenaar specifieke toegangscodes programmeren. Hierdoor kan de persoon die toegang krijgt tot het slot de code op zijn eigen deur invoeren. Ze kunnen ook een systeem opzetten waarmee andere mensen toegang tot het slot hebben zonder dat ze de afstandsbediening bij zich hoeven te dragen.

 

Edge Hatch Locks

Kantenluiksloten worden meestal gebruikt in woningen met een tuin of een achtertuin. Met dit soort sloten kan de eigenaar de poort open laten staan of sluiten met behulp van een afstandsbediening. Hierdoor kan de persoon de woning betreden en verlaten, zelfs als hij niet door de tuin mag lopen. Het heeft ook een veiligheidsvoordeel omdat het voor een dief moeilijker wordt om het slot te breken. Sommige randluiksystemen worden geleverd met een sleutelloze functie die werkt met een afstandsbediening. Dit maakt het gebruik ervan nog handiger. Het is belangrijk op te merken dat dit soort sloten kan worden gebruikt op deuren die geen buitenmuur hebben. De poort of het hek zal minstens 3,2 m hoog moeten zijn om dit soort sloten te kunnen gebruiken.

 

Weerbestendige rolluiksloten

Weerbestendige rolluiksloten zijn ontworpen om te werken met schuiframen. In dit geval wordt het slot meestal op het kozijn geïnstalleerd, terwijl het raam het raam is dat aan de elementen wordt blootgesteld. Dit is een bijzonder populair slot onder huiseigenaren die in kustgebieden wonen. Het is belangrijk op te merken dat dit soort sloten niet ontworpen zijn voor gebruik op deuren met een buitenmuur, maar op ramen die naar buiten openen. Met sommige weerbestendige rolluiksloten kan de eigenaar het raam van binnenuit vergrendelen. Dit is nuttig in gevallen waarin het huis lange tijd niet bewoond is en het raam open blijft staan. Het is ook belangrijk op te merken dat sommige weerbestendige sloten een sleutelloze functie hebben waarmee de persoon het raam met een afstandsbediening kan vergrendelen en ontgrendelen.

 

Vouwdeuren en rolluiksloten

Vouwdeuren zijn een bijzonder populaire optie voor huiseigenaren die ruimte willen besparen. Misschien hebben ze een kleine of middelgrote kamer die ze als kast willen gebruiken. Dit is vooral handig als de kamer zich in de kelder van het huis bevindt, omdat het extra opslagruimte biedt. Er zijn veel verschillende soorten vouwdeuren, en ze zijn er in verschillende vormen en maten. Vouwluiken zijn ontworpen om te werken met aluminium of vinyl ramen die naar buiten openen. Dit soort ramen worden vaak gevonden op dekken of in patio’s. Ze bieden extra bescherming tegen de elementen.

 

Bottom Line

Het is belangrijk om het juiste slot voor uw huis te kiezen. Een insteekslot of een nachtslot is een goede keuze voor de meeste woningen. Voor commerciële panden zijn sleutelloze sloten of elektronische sloten betere opties.

https://domstad-slotenmaker.nl/slotenmaker-in-harmelen/